Tespih İslamiyet’de Allah’ın isimlerini zikrederken saymaya yarayan onbir, otuzüç ve doksandokuzlu olmak üzere kullanılan aparattır. Müslümanlar’a Budistlerden ve Hristiyanlar’a da Müslümanlar’dan geçmek şartı ile Avrupa’ya yayılmış hatta Papa dahi kullanmaya başlamıştır. Halkaların ipe geçirilmiş biçimidir. Günümüzde stres atmak ve sıkıntı gidermek için de kullanılır. Bununla birlikte tespihlerde çeşitlilik kazanmıştır.
Tespihler çeşitlenmiştir ancak bazı maddelerden yapılan tespih modelleri diğer modeller arasında bir adım ön plana çıkmayı başarmıştır ki şüphesiz bilinir ki bu oltu taşı tesbihdir. Oltu değerli bir taş olmakla birlikte aynı zamanda şifalı taşlar arasında yer almaktadır. Koyu siyah renkli olan oltu taşı tesbihler kullanıldıkça değer kazanarak daha da parlar. Oltu Taşı Tesbihin özelliklerinden bazıları şu şekildedir ; Negatif enerjiyi bedenden boşaltarak yerine pozitif enerji doldurur. Özellikle de sabır duygusu kazanılmasıyla bilinen bir doğal taş tipidir. Bu nedenle oltu taşı tesbihlerin bir diğer adı karakehribar’dır. İlk etapta oltu maddesi topraktan çıktığı zaman yumuşak bir maddedir ancak hava ile buluştuğu zaman sertleşerek şekil alan bir maddedir. İşlenmesi kolaydır ve işlendikçe dahada sertleşen bir maddeden oluşur. Ülkemizde ise Erzurum’un Oltu ilçesinde sıkça görülür özelliklede Oltu ilçesinin Kuzeydoğu kesiminde sıklıkla görülmektedir.
Kehribar Tesbih özellikle Güneydoğu ve Doğu bölgelerimizde bir takı olmaktan öte yöresel bir prestij olmuştur. Erkekler de sıkça kullanılan bu tesbihler Anadolu’da ciddi anlamda önem taşır.